Norway's Sykkel Magazine rides Token's Zenith wheel

FARA: for den viderekomne og kresne

Norsk, nettbasert forhandler som matcher Canyon på pris. ...

Er du typen som må ha sprakende farger og dristig design? I så fall er ikke FARA noe for deg. Er du-typen som ønsker ren kvalitet for pengene og vil la beina snakke, har du kanskje funnet din make.

Med globaliseringen av sykkelsporten og den økende interessen i Norge får også utstyr dypere røtter. FARA Cycling etablerte seg for noen år siden og har base i Stjørdal, utenfor Trondheim. Her settes syklene sammen og sendes ut til kunden.

FARA baserer seg på direktesalg over nett. I likhet med syklene deres er nettsiden også rett på sak og intuitiv. For øyeblikket har de tre modeller: landeveismodell med tradisjonelle bremser eller skivebremser, samt en grussykkel. I deres såkalte workshop kan man velge mellom to varianter av syklene, i to forskjellige prisklasser, samtidig som komponentene på sykkelen er gjort godt rede for og man har god oversikt over geometri og mål på syklene.

Herfra bygger man sykkelen etter behov. Enten man vil ha mekanisk eller elektronisk girgruppe, et lettere hjulsett, lengre eller kortere stem, eller tilpasset bredde på styre. Man kan også velge fra et rikt utvalg av krank- og kassettutveksling.

Prisene starter omkring 30 000, og med en strålende nettløsning som lar deg hånd- plukke komponenter og skreddersy størrelser, er det åpenbart at FARA frir til de innvidde og viderekomne – ikke nybegynneren.

RASK Å SETTE SAMMEN

Sykkelmagasinet har testet skivebrems-utga- ven av landeveismodellen, F|DISC. Sykkelen er satt opp med full Ultegra-gruppe, med elektronisk giring, hydrauliske bremser, hjul og øvrige komponenter fra 3T. Alle syklene kommer i en stor eske, hvor det bare er hjulene og setet som ikke er montert. Tanken er at kunden omtrent skal kunne åpne esken og kaste seg ut på veien umiddelbart.
Det tar derfor bare et par minutter før vi er oppe på sykkelen. Etter noen ytterligere finjusteringer er vi klare for tur. Rammen er svært minimalistisk, farget i en rødtonet, burgunder-lignende nyanse, og noen få dekaler med logoen til FARA. Den er bygget aggressivt, med en litt høy front, tydelig en sykkel for konkurranser. Dimensjonene på rørene er store og gir inntrykk av at det er en robust og solid sykkel. Rørene har også et aerodynamisk preg, med dråpeform. Med elektronisk gruppe er det også svært lite waierstrømper, som gir et svært rent utseende.

SMART SETEPINNE

Det første man gjerne gjør etter å ha satt sammen sykkelen, er å justere setet til riktig høyde. Setepinnen har flere gode løsninger. Den avlange, runde formen gjør at man slipper å tenke på om setet er rett eller ikke. Feste- og strammefunksjonen er også både praktisk og estetisk. En klosse plassert ned i en uthuling i rammen sørger for at det ikke blir noen ekstra overflate.
Samtidig har man også en smart løsning med tanke på justering av setevinkel. På toppen av setepinnen sitter to skruer, hvor man uanstrengt kan justere med en 4mm unbrakonøkkel.

Har du en av FARAs sykler med elektronisk girgruppe, er også batteriet plassert inni setepinnen, med kabelen kommende opp igjennom seterøret. Så er du tom for strøm, er det lett å bare ta av setepinnen og ta den inn for å lade. Men vi anbefaler at du bruker for eksempel en teipbit for å markere setehøyden din.

FARTSFULL OG LEKEN

Når vi setter oss på sykkelen kan vi umiddelbart føle på farten og akselerasjonen som ligger i sykkelen. Vi reiser oss og tråkker til, og responsen er formidabel. Sykkelen jager hele tiden høyere fart og fyrer opp adrenalinet i kroppen. Det føles som man spurter uanfektet over hver eneste bakketopp. Med elektroniske gir er også girskiftene helt uanstrengte og taktskiftene blir enda enklere. I bukken sitter vi som lim og svært komfortabelt.

Utstyrt med 52/36 på kranken foran og 28/11 på kassetten bak, så går det også fint an å klatre med sykkelen, selv om den ikke er den letteste. Vi testet sykkelen i både lengre og korte stigninger. I de korte bakkene, hvor man holder trykket oppe hele veien, er den svært leken og jager som sagt fart hele tiden. Med kombinasjonen 36-28 håndterer den også de bratte bakkene svært godt, og i lengre bakker er det ikke noe problem å opprettholde en høy kadens, også når det kommer brattere partier.

Sykkelen er utstyr med Token-hjul, med en ganske solid profil. På flatene og i det småkuperte terrenget merker man svært godt effekten av dem. Hjulsettet er svært stive og responsive, og gir ikke etter i det hele tatt når man gir gass. Akslingene er gjennomgående, og sørger for ekstra stabilitet og stivhet. I overgangen fra flatt til stigning er det også svært tilfredsstillende hvordan sykkelen holder på farten. Man kan komme inn i høy fart, holde på den og ta temposkiftet sakte, men sikkert.

ET ENIGMA

Gaffelen er svært solid og ganske stor, men åpenbart kapabel til å takle påkjenningen skrivebremsene skaper. Syklene kommer med flat mount skivebremser, som er UCI-standard og det profflagene bruker. Det vil si at bremsekaliperen er festet direkte i gaffelen og kjedestaget.

Det begynner vel (i hvert fall for undertegnede) å bli klart at skivebremser trolig er fremtiden. Med hydrauliske skivebremser føler man seg utrolig avslappet på sykkelen. Oppbremsing skjer uanstrengt og det er svært enkelt å modulere bremsingen. Med tryggheten fra bremsene føler man seg også mer komfortabel i utforkjøringene, når man ikke trenger å være usikker på bremsekraft eller bremselengde.

Sykkelen oppleves likevel som et enigma i utforkjøringen. I de mest avanserte og tekniske partiene oppleves den som formidabel, spesielt når vi virkelig lener oss over og presser G-kreftene. Den holder linjen utrolig godt og er stabil, og vi får det virkelig til å gå unna. Samtidig oppleves den, merkelig nok, litt mer ustabil i slakere svinger, hvor man ikke må lene seg så mye over. Når vi legger oss så vidt over, føles det som sykkelen prøver å presse oss rett frem og det oppleves litt ekkelt enkelte ganger.

IKKE OPTIMAL KOMFORT

Komfort er noe som trekker litt ned også. Samtidig som vi opplever geometrien som aggressiv, men behagelig og vi trivdes veldig godt på sykkelen, så er setet ikke spesielt bra. Dette er så klart utrolig individuelt, men det trekker ned helhetsinntrykket. FARA har imidlertid alternativer og vil trolig få enda flere i fremtiden. Samtidig så føler vi den sliter litt med støtabsorberingen. På de mest humpete og dårlige veiene kjenner vi slagene tidvis i overkant godt.
Likevel: FARA Cycling sin F|DISC er en svært velkomponert sykkel og det er lite å si på kvaliteten. Du får det du betaler for og du får god avkastning for pengene dine. FARA matcher for eksempel Canyon i pris og det du får er ikke noe dårligere. Skivebremser og elektronisk giring er et ordentlig luksuriøst gode, men kvaliteten er tilsvarende og til en ikke altfor stiv pris.
Holder lommeboken deg igjen er skivebremser med mekanisk giring også et veldig bra kjøp. Mekanisk er fremdeles svært pålitelig det også. Noen minuser trekker litt ned, men setet er veldig fiksbart for kunden selv, og støtabsorberingen kan nok FARA overkomme også. FARA sikter mot en minimalistisk, nordisk stil og lyktes med et rent og innbydende utseende, og gir et inntrykk av kvalitet.
0Compare